080-39-32

Poliranje betonskega tlaka

Prednosti.

Polirani beton si upravičeno zasluži naziv »Tlak prihodnosti«, saj ga odlikuje vrsta dobrih lastnosti.

 1. Polirani betonski tlak je zelo trden in vzdržljiv, saj tehnologija njegove izdelave vključuje izpostavitev kamnitega agregata v betonski podlagi, obremenitev na te kamnite delce je namreč največja. Trdnost poliranega tlaka torej ni nič manjša od trdnosti kamnite površine. Visoka trdnost in vzdržljivost sta razloga za uporabo tovrstnega tlaka v prostorih, kjer so prisotne zelo velike obremenitve, npr. v prostorih, kjer je velik pretok ljudi, po katerih se vozijo težki tovornjaki itd. Polirani betonski tlak je odporen na udarce, kemične in toplotne obremenitve.
 2. Trajnost.
 3. Polirani betonski tlak je okolju prijazen

Beton je sam po sebi naraven material. Sestavljen je iz portlandskega cementa in iz agregata (peska, drobljenca ali gramoza). Portlandski cement sestoji iz gline in apnenca. Agregat dobimo z drobljenjem različnih kamnin. Pomembna sestavina betona je tudi voda, ki omogoča reakcije, povezane s strjevanjem betona. Beton je torej zračna površina, ki absorbira in izpareva vodne delce in tako v prostoru poskrbi za prijetno ozračje. Beton ima visoko PH vrednost (je alkalen) in kot tak preprečuje, da bi se na njem razmnožile bakterije, se pojavile gobe ali plesen. Betonski tlak je naraven in okolju prijazen. Tehnologija poliranega betona ohranja njegove naravne lastnosti in prijaznost do okolja.

Lastnosti takšnega tlaka:

 • ne vsebuje topil, ki bi izparevala iz tlaka, prav tako ne vsebuje kemikalij, ki bi oddajale močan vonj in kot posledica biološke razgradnje povzročale alergijske reakcije;
 • zračnost;
 • je alkalen, kar preprečuje, da bi se na njem nabirale bakterije, nastajale gobe in plesen;
 • nima nobenih spojev ali fug, torej mest, na katerih se običajno nabirajo bakterije in umazanija.
 1. Polirani betonski tlak je zelo lep.

image001

Izgled betonskega tlaka je primerljiv izgledu kamnitih tal.

 • zaradi tehnologije, ki vključuje brušenje tlaka do videza agragata in nadaljnje poliranje, polirani betonski tlak izgleda kot polirani naravni kamen;
 • polirani betonski tlak predstavlja zrcalno, bleščečo površino;
 • ob uporabi posebnih barv, ki jih lahko dodamo v beton, lahko dosežemo, da je betonski tlak obarvan, naredimo lahko različne vzorce, kar je dobra možnost za dekoracijo tlaka;
 1. Polirani betonski tlak je enostaven za vzdrževanje.

Polirani betonski tlak se zelo lepo očisti in dolgo ohranja svoj izjemen izgled.

 1. Polirani betonski tlak se ne praši, kar poskrbi za to, da se v prostoru ohranja čist zrak.
 2. Polirani betonski tlak je odporen na vlago.
 3. Zaradi svojega izjemnega videza je polirani betonski tlak idealen za pisarne, butike, diskoteke, nakupovalne centre, letališča, restavracije, šole, bolnice in druge javne zgradbe. Tlak je svetel, čist in dekorativen.

Tehnologija.

image003Beton je sam po sebi naraven material. Sestavljen je iz portlandskega cementa in iz agregata (peska, drobljenca ali gramoza). Portlandski cement sestoji iz gline in apnenca. Agregat dobimo z drobljenjem različnih kamnin.

Pomembna sestavina betona je tudi voda, ki omogoča reakcije, povezane s strjevanjem betona.

Beton je torej zračna površina, ki absorbira in izpareva vodne delce in tako v prostoru poskrbi za prijetno ozračje. Beton ima visoko PH vrednost (je alkalen) in kot tak preprečuje, da bi se na njem razmnožile bakterije, se pojavile gobe ali plesen.

Betonski tlak je naraven in okolju prijazen. VENDAR:

 1. Ni tako lep.
 2. Ni trden.
 3. Se praši.

Tehnologija poliranih betonskih tlakov omogoča, da ohranimo naravne lastnosti betona, hkrati pa poskrbi za to, da odstrani njegove naštete pomanjkljivosti. Betonski tlak je tako:

 1. Izjemno lep.
 2. Zelo trden.
 3. Se ne praši.

Na kratko o fazah tehnologije poliranega betona:

 1. S pomočjo profesionalnega brusinega stroja odstranimo zgornji sloj betona, da dosežemo videz zbrušenih kamenčkov.
 2. Beton utrdimo s posebnim kemijskim utrjevalcem. To v veliki meri vpliva na trdnost betona, obenem pa veže apno, ki je glavni krivec za nastajanje prahu.
 3. Po tem nadaljujemo z večstopenjskim poliranjem. Za vsako naslednjo fazo brušenja uporabimo manjšo zrnatost diamantnih diskov. Rezultat je bleščeča površina.

image005

Rezultat uporabe te tehnologije:

 1. Rezultat razkrivanja agregata (ki je lahko korund, granit, kvarc) je dejstvo, da je največ pritiska na te kamenčke. Posledično je polirani beton po svoji trdnosti primerljiv s kamnitimi tlemi. Še več, kot smo že opisali, beton še dodatno utrdimo s posebnim utrjevalcem.
 2. Rezultat uporabe te tehnologije, razkrivanja agregata, je tudi čudovit izgled. Videz kamenčkov poskrbi za dekorativni učinek. Polirani beton je po izgledu primerljiv s kamnitimi tlemi.
 3. Po poliranju betonskega tlaka se površina lepo sveti, kar poskrbi za dekorativen učinek, tlak izgleda izjemno!

Cena za izdelavo poliranega betonskega tlaka je odvisna od večih dejavnikov, kot so obstoječe

stanje estriha (marka betona estriha, njegova ravnost, trdnost, prisotnost poškodb, lukenj, razpok)

ter želje stranke glede končnega videza (mat izgled, bleščeč beton, obarvan itd.). Tako končno

ceno za opravljanje del lahko določimo šele po tem, ko si naš strokovnjak ogleda obstoječo

betonsko podlago. Ogled strokovnjaka na terenu je za stranko brezplačen.