080-39-32

Obnova betonskega tlaka

Zelo pogosto se srečujemo s starimi betonskimi tlaki, ki so obrabljeni, razpokani, se prašijo in kar kličejo po obnovi.

Najpogosteje se stranke odločajo, da takšne tlake prekrijejo z drugo talno oblogo, ploščicami, polimernimi premazi ali liolejem. Pri večjih obremenitvah na tlak lahko naštete talne obloge zdržijo 5-10 let: na granitu se sčasoma začnejo pojavljati razpoke in začne se luščiti, prav tako se začnejo luščiti polimerni premazi, pred obremenitvami ni varen niti linolej, ki je sicer najbolj trd, na njem so vidne sledi obrabe, začne se trgati.

Druga možna rešitev za obnovo starih betonskih tlakov je uporaba tehnologije »polirani beton Linolit«. Rezultat je tlak, katerega življenjska doba je pri enakih obremenitvah dolga nekaj desetletij, poleg tega je tlak lepega, modernega videza.

Kako poteka takšna obnova?

Obnova je sestavljena iz večih korakov:

  • Umazano in poškodovano betonsko površino zbrusimo z brusilnimi diski.
  • Razpoke, luknje, udrtine, ki jih je na starem betonu običajno veliko, zapolnimo z močnimi in kvalitetnimi obnovitvenimi masami.
  • Beton je potrebno ponovno zravnati, zato sledi brušenje.
  • V beton vtremo poseben utrjevalec, kar občutno poveča trdnost tlaka.
  • Naslednji korak, ki sestoji iz večih stopenj, je poliranje betona. Rezultat je popolnoma ravna, gladka in sijoča površina.
  • Tlak premažemo s posebnim premazom, ki se med poliranjem vpije v beton in tako zapolni tudi najmanjše pore v njem, poskrbi za zaščito pred vlago in ustvari učinek zrcalnega videza.
  • V primeru dodatnih želja, lahko v beton dodamo tudi posebne barve in tako dobimo barvni betonski tlak ali tlak z vzorci.

Tlak, ki ga obnovimo s pomočjo opisane tehnologije, je raven, se ne kruši in praši, površina je gladka, sijoča, lepa, trdna in vzdržljiva. Tak tlak je primeren tudi za prostore, v katerih so velike talne obremenitve, odlično bo izgledal tudi po preteku večih desetletij. Poliran betonski tlak je nadvse primeren za socialne ustanove, nakupovalne centre, pisarne, trgovine, nepogrešljiv je skratka povsod, kjer je pomembno, da so tla trdna, lepa in vzdržljiva.

Zanimivo je, da je cenovno gledano obnova betonskega tlaka s pomočjo brušenja in poliranja primerljiva s polaganjem granita, polimerov in komercialnega linoleja, pogosto je to celo finančno dostopnejši način, obenem pa ima polirani beton v primerjavi z naštetimi talnimi oblogami veliko prednosti.

Cena za obnovo betonskega tlaka je odvisna od stanja tlaka (ravnost, trdnost, število in stanje lukenj, razpok, udrtin) in jo končno opredelimo po opravljenem ogledu obstoječega tlaka.