080-39-32

Pogosta vprašanja in odgovori

Kakšno opremo potrebujemo za polirani betonski tlak?
Oprema, ki jo potrebujemo: brusilni stroj, industrijski sesalnik, komplet diskov za obdelavo.
Kje lahko uporabimo sistem za poliranje betona?
Sistem za poliranje betona lahko uporabimo v različnih prostorih, tako v nakupovalnih središčih, supermarketih in izobraževalnih ustanovah kot na parkiriščih, v skladiščih in hangarjih.
Ali je potrebno v času, ko pripravljamo podlago za nanos polimernega premaza ali ploščic, prekiniti z delom proizvodnje?
Zahvaljujoč uporabi industrijskih sesalnikov, ki jih med brušenjem priklopimo na brusilni stroj, nam ni potrebno skrbeti zaradi prahu in ostale umazanije, zato lahko proizvodnja nemoteno obratuje naprej.
Kakšne so prednosti tehnologije »Polirani beton«?
Prednosti tehnologije »Polirani beton« so sledeče: nizka cena, preprosta tehnologija izdelave, veliko število možnosti za poliranje, odsotnost prahu in umazanije tekom izvajanja del (zahvaljujoč uporabi industrijskih sesalnikov), polirani betonski tlaki imajo dolgo življenjsko dobo in se zelo dobro obnesejo, celo pri najglobjem poliranju betonski tlak ne drsi, je preprost za vzdrževanje, zadostuje samo mokro čiščenje, za ohranjanje sijaja ne potrebujete ničesar, možnost za nanos katere koli barve, ki ne vpliva na trdnost površine, ponovno poliranje je potrebno šele po preteku 3-5 let, s tem v celoti obnovimo vse lastnosti, zgornji sloj je sestavni del betonske podlage in je zelo trden, navidez spominja na naravna kamnita tla, marmor ali teraco, vendar je po trdnosti od omenjenih tlakov veliko boljši.
Ali lahko naredimo polirani betonski tlak tako, da z brusilnim strojem odstranimo stari sloj betona?
Da, vendar moramo v tem primeru uporabiti posebne premaze, ki se vpijejo v stari beton in ga utrdijo, tudi sama kemijska reakcija premazov z betonom le-tega postopoma utrjuje.
Kateri so koraki za dosego poliranega betonskega tlaka?
1. Pripravljalna dela.
2. Brušenje betonskega tlaka ali tako imenovana groba obdelava.
3. Utrjevanje (impregnacija) betonske površine.
4. Neposredno poliranje betonskega tlaka.
Kaj je pri poliranem betonu najpomembnejše?
Priprava podlage – mehanska abrazivna obdelava talne površine (brušenje, rezkanje, peskanje).
Kaj potrebujemo za hitro izravnavo podlage?
V večini primerov je za izravnavo podlage in odstranjevanje zgornjega umazanega sloja dovolj, da uporabimo brusilni stroj. V redkih primerih je potrebno uporabiti rezkalni stroj. Izbira opreme je odvisna od stopnje obrabe (kakšno debelino betona moramo odstraniti): 1-2 mm lahko odstranimo z enim prehodom brusilnega stroja ter do 5 mm z enim prehodom rezkalnega stroja. Po obdelavi površine z rezkalnim strojem moramo nadaljevati z uporabo brusilnega stroja ter s površine zbrusiti brazde, ki so ostale od rezkanja. Opisane brusilne stroje lahko kupite v našem podjetju.
Kaj moramo upoštevati pri izbiri diskov za obdelavo betonske podlage?
1. Velikost obdelovalne površine
2. Tip betona (konsistenca betona)
Kaj moramo upoštevati pri izboru talnih oblog?
  Za izbiro ustrezne talne obloge si mora naročnik odgovoriti na naslednja vprašanja:
 • Čemu je prostor namenjen?
 • Kakšno je stanje in kvaliteta podlage (trdnost betona, ravnost, prisotnost in tip razpok, prisotnost oljnih in drugih madežev)?
 • Kakšne bodo mehanske obremenitve na tlak?
 • Ali bo tlak izpostavljen vplivu kemikalij? (trajanje izpostavljenosti, tip snovi, temperatura in koncentracija)
 • Kakšna bo temperatura in vlaga?
 • Ali bo tlak dekorativen?
 • Ali so kakšne posebne zahteve (antistatičnost, nedrseč tlak itd.)?
 • Način čiščenja prostora?
 • Število delov, na katere bo razdeljena skupna površina?
 • Roki za izvedbo del?
 • Maksimalno časovno obdobje med dokončanjem del in začetkom uporabe tlaka?
Kakšne so zahteve za pripravo betonske podlage za nanos polimernih premazov?
Beton mora biti:
1. Raven. V betonu so lahko tudi razpoke, vendar ne smejo biti debelejše od 0,7 mm. Pred nanosom premaza betonsko površino zbrusimo in tako zravnamo.
2. Trd.
3. Čist. Prisotnost apnenega mleka – kalcija, ki se sprosti iz betona v času njegovega strjevanja, ter ostanki barve, olja in drugih snovi, preprečujejo dober oprijem betona z nižjim slojem premaza. Vse našteto odstranimo s pomočjo brušenja.
4. Suh. Voda je katalizator za reakcijo polimerizacije. Ob prisotnosti vode se premaz speni in izgubi svoje prvotne lastnosti. V tem primeru premaza ne smemo uporabiti. Vlažen beton je potrebno pustiti, da se posuši.
Ob upoštevanju teh zahtev bo polimerni premaz kakovosten, praktičen in lepega izgleda.