080-39-32

Brušenje betona

S kakšnim namenom brusimo beton

Brušenje betona je ena od osnovnih in nujno potrebnih obdelav betonskega tlaka. Če se izrazimo drugače: imamo betonski estrih – najverjetneje bo potrebno brušenje. Namen brušenja pa je lahko tak ali drugačen.

  1.    Če je na površini položen nov estrih, ga moramo zbrusiti in tako odstraniti vrhnji sloj, t.i. cementno mleko (nekaj milimetrov). Pod tem cementnim mlekom je trd beton, ki je primeren za končno uporabo. V primeru, da cementnega mleka ne zbrusimo, se bo tlak kasneje začel luščiti, prašiti, uničevati.
  2.   Namen brušenja betonskega tlaka je lahko niveliranje tlaka za nadaljnji nanos različnih oblog kot so granitne ploščice, polimerni premazi, laminat. Da lahko npr. na beton položimo polimer, moramo najprej odstraniti cementno mleko, površino zravnati, poleg tega pa brušenje odpre pore v betonu za boljši sprijem med polimerom in betonom.
  3.    Betonski tlak brusimo tudi z namenom obnavljanja in osvežitve starega tlaka. Kot primer lahko navedemo star betonski tlak, ki je umazan, na določenih mestih razpokan. Z brušenjem lahko odstranimo zgornji poškodovani in umazani sloj ter tlak osvežimo in obnovimo. Pogosto stranke želijo obnoviti mozaične betonske tlake, tlake, ki so jih v času Sovjetske zveze pogosto delali v svojih ustanovah. To so lahko barvni betonski tlaki, ki zaradi umazanije in prahu, ki se je dolga leta nabiral na njih, ne izgledajo več barvni. V tem primeru jih brušenje dobesedno oživi. Zgornji, umazani sloj s pomočjo brušenja odstranimo in tlaki ponovno postanejo svetli, sveži, njihova barva spet pride do prvotnega izraza.

Brušenje za dosego končnega rezultata – betonskega tlaka

Če se odločimo, da bo brušeni beton naš končni tlak, ki ga ne bomo prekrili z granitom, polimeri ali z drugo talno oblogo, potem imamo na voljo nekaj zelo zanimivih rešitev.

S pomočjo brušenja betonskega tlaka lahko ustvarimo eleganten, celo dekorativen betonski tlak. Vendar moramo biti pri tem pozorni na marko betona. V primeru, da želimo ustvariti trden in na pogled privlačen betonski tlak, ki bo tudi v uporabi kot betonski tlak, potem moramo izbrati trdnost betona, ki je višja od MB 30. Estrih, katerega trdnost je nižja od MB 30, je v večini primeren le za podlago drugi talni oblogi, npr. ploščicam.

V praksi smo se pogosto srečevali s primeri, ko so stranke položile estrih, ne da bi se pred tem odločile, kakšen bo končni tlak. Ker si na to vprašanje niso odgovorile ter so hkrati želele še privarčevati, so položile beton, katerega trdnost je npr. MB 15. Rezultat uporabe nizke številke marke betona je šibek estrih, primeren za polaganje talnih oblog kot so granit ali druge. Stranka si vseeno lahko zaželi, da bi betonski tlak zbrusila do mat videza ali naredila polirani beton, saj je to lepo, praktično, brez fug, ki so pri ploščicah neizbežne, obenem pa ceneje – zbrusiti betonski tlak brez kupovanja ploščic + brez plačevanja za njihovo polaganje. Vendar nizka marka betona povzroča, da se beton med brušenjem začne krušiti in uničevati, zato je skoraj nemogoče, da iz takšnega betona naredimo lep, zbrušen betonski tlak. Zakaj skoraj – imeli smo primere, ko so stranke kljub šibkemu estrihu hotele narediti betonski tlak, npr. polirani beton; v takšnih primerih so naši strokovnjaki resnično sposobni delati čudeže: v tla so v ogromnih količinah vtrli utrjevalec, beton so strokovno in z veliko truda zbrusili. Za obdelavo tlaka so porabili veliko več časa kot bi jo sicer, če bi bil estrih dober, ampak! – stranka je vseeno dobila težko prisluženi (tudi v materialnem smislu), čudovit betonski tlak.

Če je estrih položen pravilno in z uporabo prave marke betona (nad MB 30), lahko z brušenjem dosežemo zelo zanimive rezultate. Z uporabo brusilnih diskov različne zrnatosti, lahko betonski tlak zbrusimo do različnih stopenj gladkosti: naredimo lahko sijoč tlak mat videza, lahko pa ga zbrusimo do zrcalnega videza – rezultat je polirani beton (v tem primeru govorimo o poliranju betona).

Prav tako lahko na površini naredimo različne vzorce. Imeli smo npr. stranko, ki je hotela ustvariti videz starega betonskega tlaka. V tem primeru smo uporabili črno barvo in posebno brušenje, pri katerem smo brusili v večih globinah ter uporabili diamantne segmente različnih zrnatosti. Takšni tlaki so že dekorativni betonski tlaki.

Za brušenje betonskega tlaka uporabimo brusilni stroj

Cena za brušenje betonskega tlaka je odvisna od stanja podlage (njena ravnost, trdnost, prisotnost ali odsotnost napak v obliki razpok, lukenj, marka betona) in od namena brušenja. Strošek brušenja tako določimo šele po tem, ko si strokovnjak ogleda stanje tlaka.

Spodaj sledi podrobnejši opis brušenja betona z vidika tehnologije ter posplošen povzetek o že opisanem.

Brušenje betona je potrebno tako pri polaganju novega betonskega kot pri obnovi starih betonskih tlakov.

Zakaj je potrebno zbrusiti beton preden položimo novega? Dejstvo je, da pri polaganju betona pride do ločevanja njegovih sestavnih delov: večji agregat se posede nižje, tanka plast betona in vode pa se nabere na vrhu – gre za tako imenovano cementno mleko, ki ima nizko trdnost, se pod vplivom zunanjih dejavnikov hitro lomi in zelo praši. To zgornjo, krhko plast je dobro zbrusiti, da pridemo do bolj trdne, notranje strukture betona.

V primeru, ko brusimo stare betonske tlake, je namen brušenja odstranitev zgornjega, najbolj poškodovanega sloja in umazanije, ki se je trdno prijela na podlago. V času, ko je betonski tlak v uporabi, nanj deluje veliko zunanjih dejavnikov kot so ozračje, kemikalije, mehanske obremenitve ter drugi konkretni stiki s površino. Po določenem času se že kažejo posledice naštetih dejavnikov, ki so manjše razpoke, udrtine, odkruški, prav tako se takšen tlak bolj praši. Poleg tega se s staranjem betona kristali cementnega veziva zgostijo in pore v betonu se razširijo. Preko por v beton prehajajo agresivni delci, ki dodatno prispevajo k uničevanju tlaka. Beton trdnosti MB 30 in MB 35 bo v uporabi dlje kot beton trdnosti MB 15, pri katerem se bodo problemi s trdnostjo začeli že zelo zgodaj.

Pri brušenju starega betonskega tlaka odpremo pore na njegovi površini, odstranimo zgornji, poškodovani in umazani sloj. Hkrati z brušenjem starega betonskega tlaka odstranimo površinske nepravilnosti ter površino izravnamo.